![owocowanie przemienne drzew owocowych jabłoni](https://drzewka-typer.pl/wp-content/uploads/2021/04/apple-tree-6202336_1920-702x526.jpg)
W przydomowych ogródkach często spotykamy drzewka, które w jednym roku owocują bardzo obficie, a w drugim nie wydają plonu lub jest on bardzo niewielki. Owocowanie przemienne to cecha charakterystyczna niektórych odmian jabłoni (chodź zdarza się również w przypadku innych gatunków). Więcej o poszczególnych odmianach jabłoni przeczytasz w opis odmian- Jabłonie. Można to zjawisko zniwelować przez przerzedzanie zawiązków owoców.
Owocowanie przemienne- przyczyny?
Przyczyną takiej sytuacji jest nadmierne kwitnienie i obfite zawiązywanie owoców na drzewach. Gdy drzewo ma do wyżywienia nadmierną ilość owoców to w okresie kwitnienia nie wystarcza jej składników pokarmowych na ich formowanie. Dlatego pędy w przyszłym roku ” odpoczywają”.
Wśród jabłoni można wyróżnić trzy typy odmian ze względu na regularność wydawania przez nie owoców:
- owocujące corocznie np.: Cortland, Rajka, Topaz;
- ze skłonnością do owocowania przemiennego np.: Gala, Paulared, Jonagold, Lobo;
- owocujące przemiennie np.: Antonówka zwykła, Oliwka Żółta.
Chcesz dowiedzieć się więcej o poszczególnych odmianach. Zajrzyj do naszego KATALOGU ODMIAN.
Niekorzystne skutki przemiennego owocowania możemy łagodzić przez nawożenie, cięcie drzew, właściwą pielęgnację gleby, tak aby zapewnić dobre warunki wzrostu młodych pędów, na których drzewo może owocować w następnym roku. Jednak do zapewnienia regularnego owocowania drzewa potrzebne jest przerzedzanie zawiązków owoców.
Przerzedzanie zawiązków
Cel
Ma dwa cele przeciwdziałanie owocowaniu naprzemiennemu i poprawę jakości plonowania drzew owocowych. Ważne jest by wykonać ten zabieg możliwie szybko. Gdy zawiązki są jeszcze niewielkie, wtedy drzewo nie traci składników pokarmowych by odżywić usuwane zawiązki.
Które zawiązki usuwamy?
Zazwyczaj pozostawiamy zawiązki największe, powstałe na krótkich pędach o obfitym ulistnieniu i są to z reguły zawiązki powstałe z centralnego kwiatu. Usuwamy wszystkie zawiązki zniekształcone, małe, uszkodzone lub z objawami chorobowymi.
Gdy przerzedzamy drzewo z drobnymi owocami należy pozostawić zawiązki w odległości co 10-12 cm. Natomiast gdy mamy do czynienia z wielkoowocowymi odmianami pozostawiamy zawiązki co 15 do 20 cm.
Czym wykonujemy przerzedzanie?
Najlepiej specjalnym sekatorem lub ręcznie. Wtedy delikatnie odrywamy zawiązek od szypułki, tak by nie uszkodzić pozostałych zawiązków.