Grusze to jedne z popularniejszych drzew owocowych znajdowanych w Polskich sadach i ogrodach. Nie każdy wie, że pierwsze uprawy tego gatunku miały miejsce już w czasach starożytnych. W Polsce pierwsze informacje o uprawie gruszy pochodzą z około XI- XII wieku. W sadach towarowych grusze nie są bardzo popularne, częściej spotykamy je w przydomowych uprawach. Grusze posiadają właściwości dietetyczne, ze względu na niską kaloryczność. Są też bogatym źródłem witamin i składników mineralnych takich jak fosfor, sód, magnez czy żelazo. Ze względu na porę dojrzewania odmiany gruszy dzielimy na:
- letnie (wczesne),
- jesienne (średnio wczesne)
- zimowe (późne).
Poniżej przedstawiamy charakterystykę odmian gruszy.
GRUSZE ODMIANA FAWORYTKA
Dojrzałość zbiorcza | druga połowa sierpnia |
Zapylacze | Bonkreta Williamsa, Komisówka, Konferencja |
Odmiana | letnia |
Miejsce pochodzenia | USA |
DRZEWO
Rośnie silnie tworząc luźną, szeroko stożkowatą, niesymetryczną ze zwisającymi, łukowato wygiętymi konarami. W okres owocowania wchodzi dość wcześnie, plonuje obficie i regularnie.
OWOC
Duże lub bardzo duże, stożkowo kuliste, symetryczne. Skórka zielonkawożółta, od strony nasłonecznionej pokryta jasnoczerwonym paskowanym rumieńcem, zajmującym około 20% powierzchni. Miąższ biały lub lekko kremowy, drobnoziarnisty, soczysty, masłowy, słodko-kwaskowaty, smaczny.
GRUSZE ODMIANA LUKASÓWKA
Dojrzałość zbiorcza | koniec września/początek października |
Zapylacze | Faworytka, Konferencja, Bonkreta Williamsa |
Odmiana | zimowa |
Miejsce pochodzenia | Francja |
DRZEWO
Rośnie silnie tworząc kulisto jajowatą lub szeroko stożkową koronę, o lekko zwisających gałązkach. Plonuje obficie, dość regularnie.
OWOC
Duże lub bardzo duże, jajowato-owalne, nieregularne. Skórka gładka, gruba, jasnozielona, a po osiągnięciu dojrzałości złocista, czasami od strony nasłonecznionej pokryta delikatnym, paskowanym, karminowym rumieńcem. Miąższ barwy białej, średnioziarnisty, soczysty, słodko-winny, lekko aromatyczny.
GRUSZA KONFERENCJA
Dojrzałość zbiorcza | druga połowa września |
Zapylacze | Bonkreta Williamsa, Faworytka, Komisówka, Lipcówka |
Odmiana | jesienna |
Miejsce pochodzenia | Anglia |
DRZEWO
Drzewo o średnio silnym wzroście, koronie stożkowej o wzniesionych sztywnych konarach tworzących ostre kąty z przewodnikiem. Wcześnie wchodzi w okres owocowania, wydając obfity i zazwyczaj regularny plon.
OWOC
Średniej wielkości, wydłużone, symetryczne. Skórka gładka, matowa, zielona, a po osiągnięciu dojrzałości zielonożółta ze złotawobrązowym ordzawieniem występującym silnie od strony kielicha i dochodzącym prawie do połowy owocu. Miąższ kremowy, czasami z delikatnym łososiowym odcieniem, bardzo soczysty , delikatny, słodki oraz o lekkim aromacie.
GRUSZE ODMIANA AZJATYCKA CHOJURO
Dojrzałość zbiorcza | połowa września |
Zapylacze | |
Odmiana | średnio-wczesna |
Miejsce pochodzenia | Japonia |
DRZEWO
Drzewa tej odmiany rosną umiarkowanie silnie. Korony drzew są rozłożyste ze skłonnością do zagęszczania. Odmiana charakteryzująca się wysoką zdrowotnością, ponieważ jest odporna na parcha oraz mróz. Wcześnie wchodzi w okres owocowania wydając bardzo obfite i regularne plony. Chojuro należy do odmian japońskich grusz, które są obcopylne, co oznacza, że do dobrego plonowania wymagają zapylenia pyłkiem innej odmiany.
OWOC
Owoce średnie lub duże o kulistym kształcie ze złotobrązową skórką pokrytą licznymi przetchlinkami. Mają żółtawobiały, słodki, twardy, soczysty, i aromatyczny miąższ. Nie wymagają przechowywania w celu dojrzenia i świetnie smakują zerwane wprost z drzewa. Kolejną zaletą jest łatwość przechowywania. W chłodnym i ciemnym miejscu bez problemów mogą leżeć nawet do 6-ciu miesięcy. Świetnie nadają się do deserów, konfitur, suszenia a także do wyrobu domowych win.
GRUSZE ODMIANA PLEBANKA/PROBOSZCZÓWKA
Dojrzałość zbiorcza | połowa pażdziernika |
Zapylacze | |
Odmiana | zimowa |
Miejsce pochodzenia | Francja |
DRZEWO
Drzewa tej bardzo starej, francuskiej odmiany rosną silnie, a wraz z upływem lat siła wzrostu słabnie. Korony drzew są wysokie, szeroko-stożkowate ze zwisającymi gałęziami. Owocowanie rozpoczyna dość późno, plonując obficie, ale zwykle przemiennie. Odmiana stosunkowo odporna na mróz i średnio podatna na parcha.
OWOC
Owoce duże lub bardzo duże (200-250g) o wydłużonym, butelkowatym kształcie z szarozieloną skórką czasem pokrytą brunatnoczerwonym rumieńcem. Wzdłuż owocu często pojawia się charakterystyczna dla tej odmiany ordzawiona pręga. Mają kremowy, drobnoziarnisty, słodki i smaczny miąższ. Owoce Plebanki sprawdzają się zarówno na desery jak i przetwory: kompoty, ciasta, konfitury, susz.
GRUSZE NOJABRSKAJA
Dojrzałość zbiorcza | koniec września |
Zapylacze | |
Odmiana | wczesna |
Miejsce pochodzenia | Mołdawia |
DRZEWO
Drzewo rośnie średnio silnie tworząc piramidalną lub wrzecionowatą koronę. Owocowanie rozpoczyna wcześnie wydając obfite plony o wyjątkowo dużych owocach. Odmiana mało lub umiarkowanie podatna na parcha gruszy i w nieznacznym stopniu na zarazę ogniową, na mróz jest średnio wytrzymała.
OWOC
Owoce duże lub bardzo duże (180-350g) o gruszkowatym (jajowato-owalnym) kształcie z początkowo zieloną skórką pokrytą rozmytym, jasnoczerwonym rumieńcem. Owoce w momencie dojrzałości konsumpcyjnej zmieniają kolor skórki na zielonkawożółty. Miąższ mają biały, delikatny, soczysty i smaczny. Ponadto chrupki i twardy miąższ pokryty twardą skórką sprawia, że owoce tej odmiany są mało wrażliwe na uszkodzenia podczas zbioru i przechowywania. Owoce Nojabrskaji wykorzystuje się zarówno deserowo, jak i do ciast na konfitury oraz susz.