Drzewa śliwy są często spotykane w polskich sadach i ogródkach. Nie ma w tym nic dziwnego, gdyż nasz klimat sprzyja uprawie śliwek. Owoce tego drzewa są nie tylko smaczne, ale mają też właściwości prozdrowotne. Istnieje wiele możliwości wykorzystania owoców śliwy, Chyba najpopularniejsze to robienie powideł głównie z Węgierek, które później wykorzystujemy do ciast i deserów. Oprócz tego ze śliwek robimy kompoty i nalewki. Śliwki smakują równie doskonale zjedzone prosto z drzewa. Owocami śliwki możemy cieszyć się już od początku lipca do października w zależności od odmiany. Poniżej przedstawiamy opis popularnych odmian.
ŚLIWA AMERS
Odmiana | średniowczesna |
Miejsce pochodzenia | USA |
Podkładka | Ałycza |
Zapylacze | |
Pora kwitnienia | |
Dojrzałość zbiorcza | pierwsza połowa września |
Przechowywanie | 3-4 miesiące |
DRZEWO
Rośnie średnio silnie, tworząc dość luźną, kulisto stożkowatą koronę. W okres owocowania wchodzi zwykle 3 lata po posadzeniu.
OWOC
Duże (50-60g), owalne lekko spłaszczone. Skórka w kolorze bordowo niebieskim lub fioletowo niebieskim, pokryta jasnym nalotem woskowym. Miąższ bardzo dobrze oddzielający się od skórki, jędrny, smaczny w kolorze pomarańczowożółtym.
ŚLIWA WĘGIERKA ZWYKŁA
Odmiana | Późna |
Miejsce pochodzenia | nieznane |
Podkładka | Ałycza |
Zapylacze | |
Pora kwitnienia | |
Dojrzałość zbiorcza | od połowy września do końca października |
Przechowywanie |
DRZEWO
Drzewo rośnie średnio silnie, tworząc gęstą koronę początkowo stożkową, a później bardziej kulistą. Zaczyna owocować stosunkowo późno, ale regularnie i dość obficie.
OWOC
Małe, o masie 15-20g. Skórka brązowo granatowa, a w momencie pełnej dojrzałości granatowa z gęstym, białawym nalotem i drobnymi , brunatnymi cętkami. Miąższ łatwo oddziela się od pestki i ma wyjątkowo dobre walory smakowe zwłaszcza w pełnej dojrzałości owocu. Barwa miąższu od zielonożółtej po pomarańczową w zależności od stanowiska i stopnia dojrzałości.
ŚLIWA RUTH GERSTETTER
Odmiana | wczesna – najwcześniej owocująca odmiana śliwy |
Miejsce pochodzenia | Niemcy |
Podkładka | Ałycza |
Zapylacze | |
Pora kwitnienia | |
Dojrzałość zbiorcza | od połowy do końca lipca |
Przechowywanie |
DRZEWO
Rośnie średnio silnie, o koronie początkowo wzniesionej a później kulistej, niezbyt regularnej, pokrytej licznymi krótkopędami. Wcześnie wchodzi w owocowanie. Wydaje dość obfite plony, ale nie zawsze corocznie.
OWOC
Średniej wielkości (ok. 35 g), o kształcie szerokoowalnym. Skórka bordowo-fioletowa, a u owoców w pełni dojrzałych granatowa, okryta jasnym nalotem. Miąższ białawy lub zielonokremowy, łatwo oddzielający się od pestki, soczystym i słodko-kwaskowatym smaku.
ŚLIWA RENKLODA ALTHANA
Odmiana | średniowczesna |
Miejsce pochodzenia | Czechy |
Podkładka | Ałycza |
Zapylacze | |
Pora kwitnienia | |
Dojrzałość zbiorcza | Koniec sierpnia |
Przechowywanie |
DRZEWO
Rośnie dość silnie, tworząc koronę początkowo wzniesioną, a później prawie kulistą, średnio zagęszczoną. Wcześnie wchodzi w okres owocowania, wydając obfite, ale często przemienne plony.
OWOC
Duże (45-55 g), kuliste, prawie w całości brunatno bordowe, pokryte biało fioletowym nalotem. Miąższ białawo żółty, kwaskowato słodki, soczysty, bardzo smaczny i łatwo oddzielający się od pestki.
ŚLIWA RENKLODA ULENA
Odmiana | średniowczesna |
Miejsce pochodzenia | Francja |
Podkładka | Ałycza |
Zapylacze | |
Pora kwitnienia | |
Dojrzałość zbiorcza | druga dekada sierpnia |
Przechowywanie |
DRZEWO
Drzewo duże, początkowo o koronie odwrotnie stożkowatej, a później kulistej, mocno zagęszczonej i nieco nieregularnej. Dość późno wchodzi w owocowanie, ale za to obficie i bez zapylaczy (odmiana samopłodna) owocuje co drugi rok. Przy odpowiednim cięciu może rodzić corocznie dobrze wyrośnięte owoce. Odmiana mało podatna na szarkę i wytrzymała na mróz.
OWOC
Duże (40-50g), kuliste, żółtozielone ze słabym, białawym nalotem. Miąższ zielonkawożółty, soczysty, kwaskowato słodki, bardzo smaczny. Owoce osiągają dojrzałość zbiorczą w drugiej dekadzie sierpnia. Doskonale smakują prosto z drzewa i w kompotach – odmiana deserowo-przetwórcza.
ŚLIWA PRESIDENT
Odmiana | późna |
Miejsce pochodzenia | Anglia |
Podkładka | Ałycza |
Zapylacze | |
Pora kwitnienia | |
Dojrzałość zbiorcza | przełom września i października |
Przechowywanie |
DRZEWO
Drzewo w młodym wieku rośnie silnie, w starszym – słabiej. Początkowo tworzy dość wąską koronę, o konarach wzniesionych do góry, a po wejściu w okres owocowania korona staje się rozłożysta. Zaczyna wcześnie owocować, regularnie i bardzo obfite plony dając jedynie w obecności zapylaczy (Ruth Gerstetter, Bluefree, Sultan, Empress). Odmiana o dużej wytrzymałość na mróz.
OWOC
Owoce duże (50-60g), owalne, bordowe, a w cieplejsze lata bordowo fioletowe lub prawie granatowe. Miąższ żółtawozielony, średnio soczysty, kwaskowatosłodki, smaczny i dobrze oddzielający się od pestki. Owoce osiągają dojrzałość zbiorczą na przełomie września i października. Odmiana deserowa.
ŚLIWA JAPOŃSKA KOMETA
Odmiana | wczesna |
Miejsce pochodzenia | Rosja |
Podkładka | Ałycza |
Zapylacze | |
Pora kwitnienia | |
Dojrzałość zbiorcza | początek sierpnia |
Przechowywanie |
DRZEWO
Drzewo tej najpopularniejszej w Polsce odmiany japońskiej śliwy rośnie średnio silnie tworząc niedużą, symetryczną koronę o średnim zagęszczeniu. Owocuje regularnie i obficie. Odmiana wytrzymała na mróz a także mało wrażliwa na choroby grzybowe i szarkę.
OWOC
Owoce średniej wielkości (ok. 30g) o kulistosercowatym kształcie z lekko zaostrzonym wierzchołkiem. Dojrzały owoc ma czerwonobordową, błyszczącą skórkę pokrytą woskowym nalotem. Miąższ o żółtym zabarwieniu, soczysty o słodkokwaskowatym smaku i specyficznym, przyjemnym aromacie. Odmiana w równym stopniu nadaje się do uprawy towarowej, co amatorskiej. Owoce Komety ze względu na wyjątkowe walory smakowo-zapachowe oraz atrakcyjny wygląd cieszą się bardzo wysoką wartością handlową. Owoce tej odmiany są typowo deserowe gdyż znacznie lepiej smakują spożywane bezpośrednio lub w zimnych deserach.
ŚLIWA OPAL
Odmiana | wczesna |
Miejsce pochodzenia | Szwecja |
Podkładka | Ałycza |
Zapylacze | |
Pora kwitnienia | |
Dojrzałość zbiorcza | początek sierpnia |
Przechowywanie |
DRZEWO
Drzewo rośnie średnio silnie tworząc początkowo kulistą koronę, która z wiekiem przybieraj luźniejszą, bardziej rozłożystą formę. Wcześnie wchodzi w okres owocowania wydając obfite plony, często nadmierne w związku z czym zaleca się przerzedzanie związków, aby owoce mogły się w pełni rozwijać (były większe i smaczniejsze). Odmiana Opal cieszy się popularnością w uprawie amatorskiej ( w przydomowych ogrodach i na działkach), ponieważ jest odporna na większość chorób (m.in. wysoka wytrzymałość na szarkę) i niewrażliwa na mróz.
OWOC
Owoce średniej wielkości (25-30 g) o owalnym kształcie. Dojrzały owoc ma cienką i żółtą skórkę pokrytą różowofioletowym rumieńcem oraz delikatnym nalotem. Miąższ ma żółte zabarwienie, ścisła konsystencję jest soczysty i aromatyczny o kwaskowatosłodkim smaku. Śliwki tej odmiany z łatwością oddzielają się od pestki. Owoce najczęściej spożywane są bezpośrednio, ale także świetnie sprawdzają się w przetwórstwie oraz jako dodatek do ciast i deserów.
ŚLIWA BRZOSKWINIOWA/JEROZOLIMKA
Odmiana | wczesna |
Miejsce pochodzenia | Anglia |
Podkładka | Ałycza |
Zapylacze | |
Pora kwitnienia | |
Dojrzałość zbiorcza | przełom lipca i sierpnia |
Przechowywanie |
DRZEWO
Drzewo tej starej, angielskiej odmiany śliwy rośnie silnie tworząc wyniosłą koronę, która z biegiem czasu staje się coraz bardziej rozłożysta. Wcześnie wchodzi w okres owocowania dając obfite plony, ale nie zawsze regularnie. Odmiana mało podatna na choroby, ale wrażliwa na mróz, dlatego wymaga osłoniętych i ciepłych stanowisk.
OWOC
Owoce o dużej lub bardzo dużej wielkości (ok. 50-70g) o kulistym kształcie przypominającym brzoskwinię. Dojrzały owoc ma różowożółtą skórkę pokrytą czerwonofioletowym rumieńcem z białofioletowym i woskowym nalotem. Miąższ o żółtawym zabarwieniu, soczysty, delikatny o intensywnym aromacie i słodkokwaskowatym smaku. Owoce Jerozolimki najczęściej konsumowane są bezpośrednio z drzewa, ale także świetnie sprawdzają się na przetwory, do deserów i ciast. Ponadto Śliwa Brzoskwiniowa jest ładną dekoracją ogrodów działkowych i przydomowych. Owoce dojrzewają na przełomie lipca i sierpnia.