Jabłonie w Polsce nazywamy królowymi drzew owocowych. Nic w tym dziwnego, gdyż gatunek ten jest idealny dla naszego klimatu i ryzyko związane z uprawą jest niewielkie. Duża różnorodność odmian o zróżnicowanej porze dojrzewania, cenne wartości odżywcze oraz możliwość przechowywania owoców sprawiają, że jabłka możemy spożywać cały rok. Jabłka mają również wiele zastosowań, za równo w przemyśle jak i w gospodarstwach domowych. Warto również przytoczyć angielskie powiedzenie dotyczące codziennego spożywania tego owocu: „an apple a day, keeps the doctor away” co oznacza „jedno jabłko dziennie, od lekarza trzyma Cię z daleka”.
JABŁONIE ODMIANA IDARED
Dojrzałość zbiorcza | Połowa października |
Przechowywanie | 4-5 miesięcy – w warunkach amatorskich 6-7 miesięcy – w chłodni |
Odmiana | Późnozimowa |
Miejsce pochodzenia | USA |
DRZEWO
Początkowo rośnie silnie, po wejściu w okres owocowania jego wzrost jest wyraźnie słabszy. Tworzy kulistą, gęstą koronę z lekko zwisającymi konarami z licznymi krótkopędami. W okres owocowania wchodzi bardzo wcześnie, wydając regularne i obfite plony.
OWOC
Średniej wielkości, kuliste lub lekko spłaszczone od strony kielicha i szypułki. Skórka gruba, mocna, błyszcząca o kolorze zielono żółtawym pokryta jasnoczerwonym, rozmytym rumieńcem, niekiedy z ciemniejszymi smużkami. Miąższ biały, drobnoziarnisty, soczysty o średnich walorach smakowych.
JABŁONIE ODMIANA SZAMPION
Dojrzałość zbiorcza | druga lub trzecia dekada września |
Przechowywanie | do grudnia – w warunkach amatorskich do lutego – w chłodni |
Odmiana | Wczesnozimowa |
Miejsce pochodzenia | Czechy |
DRZEWO
Początkowo rośnie średnio silnie, a po wejściu w okres owocowania jego wzrost słabnie. Tworzy stożkową koronę z licznymi krótkopędami. Wcześnie wchodzi w okres owocowania, plonuje corocznie i bardzo obficie.
OWOC
Średniej wielkości o kształcie kulisto-stożkowatym. Skórka gładka, zielonkawożółta z karminowoczerwonym, rozmyto-paskowym rumieńcem pokrywającym około 50% powierzchni owoców. Miąższ soczysty, kruchy, słodki, bardzo aromatyczny i smaczny.
JABŁONIE ODMIANA ALWA
Dojrzałość zbiorcza | Połowa października |
Przechowywanie | |
Odmiana | Zimowa |
Miejsce pochodzenia | Polska |
DRZEWO
Rośnie silnie zarówno początkowo jak i w późniejszych latach, tworząc rozłożystą i luźną koronę o sztywnych konarach, z niewielką ilością krótkopędów. W okres owocowania wchodzi średnio wcześnie, owocując obficie lecz przemiennie.
OWOC
Średniej wielkości o lekko spłaszczonym kulistym kształcie z charakterystycznymi żebrami przy kielichu, często przechodzącymi na owoc. Skórka błyszcząca o zielonkawożółtej barwie pokryta karminowoczerwonym, rozmytym rumieńcem. Miąższ kremowobiały o słodko kwaskowatym, soczystym i orzeźwiającym smaku.
JABŁONIE ODMIANA KATJA
Dojrzałość zbiorcza | początek trzeciej dekady sierpnia |
Przechowywanie | do października – w chłodni |
Odmiana | Letnia |
Miejsce pochodzenia | Szwecja |
DRZEWO
Wzrasta umiarkowanie silnie, tworząc luźną koronę o wzniesionych konarach . W okres owocowania wchodzi wcześnie, wydając plon corocznie i dość obficie.
OWOC
Średniej wielkości, kulisto stożkowate, niekiedy lekko żebrowane. Skórka żółta, prawie całkowicie pokryta ciemnoczerwonym, rozmytym rumieńcem. Miąższ barwy białej, z lekko kremowym odcieniem, o strukturze drobnoziarnistej, bardzo soczysty o intensywnym zapachu.
JABŁONIE ODMIANA JONAGOLD
Dojrzałość zbiorcza | przełom września i października |
Przechowywanie | 3-4 miesiące |
Odmiana | Zimowa |
Miejsce pochodzenia | USA |
DRZEWO
Rośnie silnie, tworząc dużą, rozłożystą koronę o średnim zagęszczeniu. Wcześnie wchodzi w okres owocowania, plonuje dość obficie i regularnie.
OWOC
Duże lub bardzo duże, kulisto stożkowate, z wyraźnym karbowaniem przy kielichu. Skórka średniej grubości, gładka, początkowo zielona, a w momencie dojrzałości zbiorczej kremowo żółta z rozmyto-paskowanym, czerwono- pomarańczowym rumieńcem. Miąższ kremowy, średnio-zwięzły, soczysty, aromatyczny, słodko-kwaskowaty.
JABŁONIE ODMIANA CORTLAND
Dojrzałość zbiorcza | przełom września i października/od końca listopada |
Przechowywanie | Do stycznia |
Odmiana | wczesnozimowa |
Miejsce pochodzenia | USA |
DRZEWO
Drzewo o silnym wzroście oraz rozłożystej i kulistej koronie, o zwisających pędach. Wcześnie wchodzi w okres owocowania, dając obfite i coroczne plony. Charakteryzuje się dużą wytrzymałością na mróz.
OWOC
Owoce duże lub średnie, baryłkowatokuliste. Skórka cienka, zielonożółta, pokryta w dużej części czerwonym, paskowanym rumieńcem. Miąższ biały, kruchy, soczysty, orzeźwiający, smaczny. Miąższ tej odmiany ma istotną cechę tzn. biały kolor miąższu nie ulega brązowieniu po przecięciu, dzięki czemu jest bardzo ceniony w przetwórstwie. Ponadto idealnie sprawdza się do celów deserowych, a także do produkcji chrupek jabłkowych.
JABŁONIE ODMIANA ANTONÓWKA
Dojrzałość zbiorcza | pierwsza dekada września |
Przechowywanie | |
Odmiana | jesienna |
Miejsce pochodzenia | Rosja |
DRZEWO
Początkowo rośnie wolno, często ma krzywy pień, tworzy jednak koronę dużą, kulistą, z małą ilością konarów. W okres owocowania wchodzi w 3-4 roku po posadzeniu i owocuje dość obficie, ale często co drugi rok.
OWOC
Średniej wielkości, o zmiennym kształcie – baryłkowatym, cylindrycznym lub lekko spłaszczonym. Skórka dojrzałych jabłek jest zielonożółta. Miąższ biały z kremowym odcieniem, gruboziarnisty, kwaskowaty i bardzo aromatyczny.
JABŁONIE ODMIANA OLIWKA ŻÓŁTA (PAPIERÓWKA)
Dojrzałość zbiorcza | druga połowa lipca |
Przechowywanie | |
Odmiana | Letnia |
Miejsce pochodzenia | Rosja |
DRZEWO
Początkowo rośnie silnie, po wejściu w okres owocowania wzrost jest słabszy, ale z tendencją do zagęszczania się korony. Wcześnie owocuje, jednak w starszym wieku plonuje zwykle przemiennie.
OWOC
Średniej wielkości, czasem małe, o zmiennym kształcie, najczęściej stożkowate z wyraźnym jednym żebrem przechodzącym przez cały owoc. Skórka jest zielonkawożółta, cienka i gładka. Miąższ kwaskowaty, delikatny, soczysty i aromatyczny.
JABŁONIE ODMIANA KOKSA POMARAŃCZOWA
Dojrzałość zbiorcza | koniec września / początek października (odmiana wczesnozimowa) |
Przechowywanie | Do lutego |
Odmiana | |
Miejsce pochodzenia | Anglia |
DRZEWO
Drzewo w młodości rośnie silnie, a później umiarkowanie. Tworzy kulistą koronę, a w późniejszym wieku kulistospłaszczoną z lekko zwisającymi gałązkami. Wcześnie wchodzie w okres owocowania, owocuje umiarkowanie obficie. Odporna na parcha jabłoni i zarazę ogniową.
OWOC
Owoce średniej wielkości, kulistospłaszczone, wyrównane pod względem wielkości i kształtu. Skórka matowa zielonkawożółta, a u całkowicie dojrzałych owoców z marmurkowym, kaminopomarańczowym, rozmyto-paskowanym rumieńcem. Miąższ białokremowy, ścisły, soczysty, przyjemnie winnosłodki o intensywnym posmaku gruszki.
JABŁONIE ODMIANA ANANAS BERŻENICKI
Dojrzałość zbiorcza | połowa sierpnia |
Przechowywanie | do końca września |
Odmiana | letnia |
Miejsce pochodzenia | Litwa |
DRZEWO
Drzewo rośnie bardzo silnie tworzą kulistą koronę. Owocuje corocznie jednak średnio obficie. Odmiana wytrzymała na mróz.
OWOC
Owoce duże, kuliste, spłaszczone, czasem ze słabym różowym rumieńcem. Miąższ białokremowy, kruchy, mało soczysty, winnosłodki, aromatyczny. Dojrzałość zbiorczą osiągają w połowie sierpnia, jednak do bezpośredniego spożycia nadają się końcem sierpnia. Owoce typowo deserowe.
JABŁONIE ODMIANA KRÓLOWA RENET (ZŁOTA RENETA)
Dojrzałość zbiorcza | połowa września |
Przechowywanie | Do stycznia |
Odmiana | Zimowa |
Miejsce pochodzenia | Anglia |
DRZEWO
Drzewo średniej wielkości, wcześnie wchodzące w okres owocowania. Plonuje obficie, jednak często przemiennie. Niezbyt wytrzymałe na mróz, ale odporne na parcha jabłoni.
OWOC
Owoce dużej lub średniej wielkości, jajowate, spłaszczone przy szypułce. Skórka cienka, złotawo żółta pokryta prążkowanym i nieco rozmytym rumieńcem barwy pomarańczowoczerwonej. Miąższ żółtawy, ścisły, winny o delikatnym aromacie. Owoce dojrzewają w połowie września, lecz do bezpośredniego spożycia nadają się w listopadzie. Przeznaczenie owoców typowo deserowe, ale również stosowane na przetwory.
JABŁONIE ODMIANA MALINÓWKA OBERLANDZKA
Dojrzałość zbiorcza | druga połowa września |
Przechowywanie | Do stycznia w chłodni |
Odmiana | |
Miejsce pochodzenia | Holandia |
DRZEWO
Drzewo o kulistej i gęstej koronie. Wcześnie wchodzi w okres owocowania, plonując corocznie lecz średnio obficie. Drzewo o dość dużej odporności na choroby i mróz.
OWOC
Owoce dużej lub średniej wielkości, kulisto stożkowate z białawym nalotem. Skórka prawie w całości pokryta jest buraczkowym rumieńcem, który to właśnie odpowiedzialny jest za lekkie barwienie znajdującego się pod nim miąższu. Ten z natury jest biały, kruchy, soczysty, słodko-kwaśny o mocno wyczuwalnym, malinowym posmaku. Owoce o typowo deserowym wykorzystaniu, osiągające swoją dojrzałość zbiorczą w drugiej połowie września, lecz najlepszym czasem na ich konsumowanie jest październik.
JABŁONIE ODMIANA RED BOSKOP
Dojrzałość zbiorcza | październik |
Przechowywanie | Do lutego |
Odmiana | Zimowa |
Miejsce pochodzenia | Holandia |
DRZEWO
Drzewo o silnym wzroście oraz kulistej, nieco spłaszczonej koronie o średnim zagęszczeniu. Plonuje obficie corocznie, a w starszym wieku przeważnie przemiennie. Średnio wrażliwe na mróz, ale w miarę odporne na parcha i mączniaka.
OWOC
Owoce duże lub bardzo duże, baryłkowatokuliste o wyrównanej wielkości. Skórka średniej grubości, mocna, zielona lub zielonożółta, prawie całkowicie pokryta czerwonym rumieńcem, silnie ordzawiona, szorstka. Miąższ kruchy, kwaśny z unikalnym, korzennym posmakiem. Owoce nadają się do bezpośredniego spożycia, ale bardziej sprawdzają się w deserach i ciastach gdyż ich miąższ kruchy i średnio soczysty nie ulega rozpadaniu pod wpływem wysokiej temperatury. Ponadto owoce wykorzystane są do sałatek, suszenia i na przetwory.
JABŁONIE ODMIANA SZARA RENETA
Dojrzałość zbiorcza | przełom września i października |
Przechowywanie | Do lutego |
Odmiana | zimowa |
Miejsce pochodzenia | Francja |
DRZEWO
Drzewo o silnym wzroście oraz wysokiej i kulistej koronie. Owocuje naprzemiennie, ale obficie. Odmiana o dużej odporności na parcha i mączniaka jabłoni, a także dużej mrozoodporności.
OWOC
Owoce duże lub średnie (średnica 7-10 cm), kuliste, lekko spłaszczone. Skórka zielona, ordzawiona, czasem z rumieńcem. Miąższ zielonkawy, ścisły, kwaskowaty, średnio soczysty, o delikatnym korzennym posmaku, bardzo smaczny. Owoce wykorzystywane do surówek i sałatek, na susz, wypieki i przetwory
JABŁONIE ODMIANA ENTERPRISE
Dojrzałość zbiorcza | druga połowa października |
Przechowywanie | |
Odmiana | późno-zimowa |
Miejsce pochodzenia | Ameryka Północna |
DRZEWO
Drzewa rosną bardzo silnie szczególnie w pierwszych latach po posadzeniu, a wraz z upływem lat siła wzrostu drzew tej odmiany słabnie. Korony drzew są rozłożyste z licznymi, drobnymi gałązkami. Odmiana odporna na parcha jabłoni i mało wrażliwa na zarazę ogniową oraz średnio odporna na mączniaka jabłoni. Wcześnie wchodzi w okres owocowania wydając umiarkowane lub obfite i regularne plony (owoce pojawiają się na 1-3 letnich przyrostach).
OWOC
Owoce dość duże o wydłużonym kształcie z zielonożółtą skórką prawie w całości pokrytą rozmytym, czerwonym rumieńcem i delikatnym woskowym nalotem nadającym jej połysk. Mają jędrny, soczysty i aromatyczny miąższ. Owoce tej odmiany pozostają na pędach nawet do uzyskania dojrzałości konsumpcyjnej, dzięki czemu nie mają skłonności do osypywania się przed ich zbiorem. Ponadto owoce Enterprise bardzo dobrze się przechowują nie tracąc na walorach jakościowych (nawet przez 6 miesięcy przy temp. 1ᵒC).
JABŁONIE ODMIANA MUTSU
Dojrzałość zbiorcza | koniec października |
Przechowywanie | |
Odmiana | późno-zimowa |
Miejsce pochodzenia | Japonia |
DRZEWO
Drzewa odmiany Mutsu charakteryzują się dość silnym wzrostem i niezbyt gęstą, za to rozłożystą koroną. Sztywne konary odchodzą od przewodnika pod dużym kątem. Wcześnie wchodzi w okres owocowania i owocuje już w 3 roku od posadzenia bardzo obficie i corocznie.
OWOC
Odmiana „Mutsu” jest jabłkiem typowo deserowym o bardzo dużym owocu, w kulistostożkowym kształcie. Skórkę ma błyszczącą, gładką, w kolorze zielonym lub zielonożółtym. Miąższ jest gruboziarnisty, średnio twardy o delikatnym zielonkawym odcieniem. Owoce są bardzo soczyste i lekko kwaskowate w smaku.
JABŁONIE ODMIANA LIGOL
Dojrzałość zbiorcza | od końca września do połowy października |
Przechowywanie | |
Odmiana | wczesnozimowa |
Miejsce pochodzenia | Polska |
DRZEWO
Drzewo rośnie umiarkowanie silnie tworząc koronę o średnim zagęszczeniu i stożkowatym kształcie. Odmiana o dość dużej mrozoodporności oraz małej podatności na choroby grzybowe. Wcześnie wchodzi w okres owocowania. Wydaje obfite plony, ale ma skłonność do owocowania przemiennego.
OWOC
Owoce o kulisto-stożkowatym kształcie, dużej lub bardzo dużej wielkości z jaskrawoczerwonym, rozmytym rumieńcem. Mają kremowy, kruchy i soczysty miąższ o lekko kwaskowatym smaku. Owoce są doskonałe do jedzenia na surowo, ale wykorzystuje się je również na kompoty, dżemy, soki, nadzienia do ciast. Odmiana cieszy się dużą popularnością w ogrodach przydomowych.
JABŁONIE ODMIANA RAJKA
Dojrzałość zbiorcza | koniec września |
Przechowywanie | |
Odmiana | zimowa |
Miejsce pochodzenia | Czechy |
DRZEWO
Drzewo rośnie silnie tworząc koronę o małym zagęszczeniu i rozłożystym pokroju. Odmiana odporna na parcha jabłoni oraz małej podatności na mączniaka. Wcześnie wchodzi w okres owocowania nawet w 2 roku po posadzeniu. Wydaje obfite plony, ale ma skłonność do owocowania przemiennego.
OWOC
Owoce kuliste o lekko wydłużonym kształcie, średniej lub dużej wielkości (180-200g) o żółtej skórce z rozmyto-paskowanym, ceglastoczerwonym rumieńcem. Mają żółtawy, soczysty i aromatyczny miąższ. Dojrzałe owoce pokrywa charakterystyczny dla tej odmiany tłusty, woskowy nalot. Owoce o zastosowaniu deserowym, ale także w przetwórstwie ze względu na dobrą wydajność tłoczenia oraz umiarkowaną kwasowość.
JABŁONIE ODMIANA VISTA BELLA
Dojrzałość zbiorcza | koniec września |
Przechowywanie | |
Odmiana | wczesna |
Miejsce pochodzenia | USA |
DRZEWO
Drzewo rośnie silnie tworząc koronę o nieregularnym kształcie. Odmiana o dużej mrozoodporności oraz odporne na mączniaka jabłoni. Wcześnie wchodzi w okres owocowania. W młodym wieku owocuje corocznie, a w starszym ma tendencję do owocowania przemiennego. Obfitość owocowania tej odmiany zalicza się do bardzo obfitego.
OWOC
Owoce o kulistym kształcie, średniej wielkości z ciemnoczerwonym rumieńcem. Mają biały, soczysty i aromatyczny miąższ o winno-słodkim smaku. Owoce o zastosowaniu deserowym, ale również przerobowym (przetwory, soki, wino).